Harde vloeren

Harde vloeren – ook wel elastische vloeren genoemd – kenmerken zich door bepaalde eigenschappen, zoals een hoge slijtvastheid en groot onderhoudsgemak. De enorme verscheidenheid in kleuren en materialen biedt u de kans om een unieke sfeer te creëren die past bij de uitstraling en het gebruik van uw vloeren.
De verschillende typen harde vloeren zijn:

Linoleum

Linoleum is een dunne, zeer slijtvaste vloerbedekking gemaakt op basis van lijnzaadolie gemengd met kurk of houtmeel. Linoleum wordt voornamelijk gebruikt in openbare gebouwen, scholen en zorginstellingen. Linoleum heeft als aantrekkelijke eigenschap dat bacteriën zich er nauwelijks op kunnen ontwikkelen.
De termen linoleum en marmoleum worden regelmatig door elkaar gebruikt. Marmoleum is echter een merknaam van Forbo, en linoleum is de soortnaam. Van de vloersoort linoleum zijn verschillende merken verkrijgbaar, naast Marmoleum (Forbo) zijn dat onder meer Marmorette (Armstrong) en Linosom (Tarkett).

Rubber

Rubber vloeren zijn zowel stroef als soepel, hierdoor zijn ze geschikt voor meerdere doeleinden. Rubber wordt vaak toegepast in gymzalen, sport- en fitnesscentra. De moderne uitstraling en de mogelijkheid om figuren en logo’s in de vloer te verwerken, maakt rubber ook geschikt voor creatieve vloeren in bedrijfspanden, op scholen en in de gezondheidszorg. Door de specifieke eigenschappen van rubber zijn deze vloeren ook uitermate geschikt in werkomgevingen waar gewerkt wordt met diverse vetten en chemicaliën, en waar bijzonder hoge eisen gesteld worden aan de elektrische geleiding van de vloer, de zogenaamde ESD-veilige vloeren.
Verschillende leveranciers van rubber vloeren zijn Nora Flooring Systems (Freudenberg), Artigo, Mondo rubber en Dalsouple.

Vinyl

Vinyl vloeren zijn makkelijk in onderhoud en 100 procent waterbestendig. Daarnaast is vinyl geluiddempend en kan het materiaal worden aangepast aan verschillende omstandigheden en mate van slijtvastheid, anti-slip of bacteriostatische eigenschappen.

Vinyl is in allerlei stijlen verkrijgbaar, van realistische hout- of steenlook tot tegelpatronen. Vinyl is verkrijgbaar op rol of in tegelvorm.
Leveranciers van vinyl vloeren zijn onder andere Tarkett, Forbo, Gerflor, Amtico en Project Floors.

Flotex

Flotex bevindt zich op het snijvlak van harde en zachte vloeren. Het materiaal heeft de warme, textiele uitstraling van tapijt maar bestaat in feite uit een waterdichte vinyl rug waarin kleine, rechtopstaande stukjes garen worden gezet. Flotex voelt aangenaam warm aan, werkt geluiddempend en is antiallergeen.
Leverancier van Flotex vloeren is Forbo.

Laminaat

Laminaat vloeren zijn vloeren die nauwelijks te onderscheiden zijn van echte houten vloeren, maar in feite bestaan uit verschillende laagjes plaatmateriaal. Laminaat wordt veelvuldig toegepast in particuliere woningen en kantoren. Het intensieve proces om laminaat te leggen, maakt laminaat minder geschikt voor grote oppervlakten in bedrijfspanden, openbare gebouwen en zorginstellingen. Ook is laminaat doorgaans minder slijtvast dan andere harde vloeren.
Leveranciers van laminaat vloeren zijn onder andere QuickStep, Saffier en Balterio.

Parket en houten vloer

Een parketvloer is een houten vloer die bestaat uit houten delen die in patronen gelegd kunnen worden (zoals visgraat) en vervolgens worden behandeld met was, olie of lak. Parketvloeren worden vooral toegepast in particuliere woningen en kantoren/showrooms/bedrijfsruimten die een luxueuze uitstraling nastreven. Parket vereist regelmatig intensief onderhoud, is minder slijtvast en relatief kostbaar. Er zijn diverse houtsoorten beschikbaar met ieder hun eigen uitstraling en kwaliteit. Denk een een (massief) eikenhouten parketvloer of eiken planken;  kersen houten vloer of een vloer van essenhout.
Leveranciers van parket en houten vloeren zijn onder andere Bruynzeel en QuickStep.